Pages

31 Aralık 2014 Çarşamba

2014 Michael Haneke Filmi Gibi Geçti



Bu da benim 2014'teki son yazım. Bu seni beni okuyan, okuduklarını beğendiğini bana söyleyen herkese teşekkür ederim. Umarım 2015 hepimiz için hayırlı bir sene olur. Ama şunu da unutmayın:
 Eğer bir şey istiyorsanız, onu yapın. Önce siz yapın, sonra olurunu allah'a bırakın. okey mi canlarım? ilk olarak siz çabalayın yani.
 Hadi arkadaşlar, size iyi okumalar;
İYİ YILLAR! SENEYE GÖRÜŞMEZ ÜZERE AHEY!

"2014 yılı resmen bir `michael haneke` filmi gibi, geldi ve geçti.
olmayan şeylerin gerilimini yapıp; gözümüzün önündeklerileri göremedik.
koskoca sene kendi kendimizi korkutarak, gererek, uyduruk komplolar yazıp çizerek geçti.

tüm sene boyunca -ki bunu yıllardır yapıyoruz- ülkemize düzenlenen komploları yazıp çizdik. ortada hiçbir şey olmamasına rağmen sanki herkes bize düşman, tüm dünya bize karşı planlar yapıyormuşcasına komplolar yazdık, çizdik, bunlara inanıp nedensiz yere kendimizi gerdik.

tam bir `michael haneke`'nin `cache` filmi gibi. ortada hiçbir şey olmamasına karşın kendi götümüzden uydurduklarımızla korktuk. cache filminde de öyledir. her an bir şey olacak sanıyoruz ama yok, hiçbir şey olmaz. bir suçlu arıyoruz, ama çıkmaz. 2014 de böyle geçti.

tüm sene boyunca kendimize düşman, bizi engelleyen sebepler ürettik. trafoya giren kedilerden tutun, lobilere, bizi devirmek isteyen israil'den, otpor'a, paralel'den tutun amerika'nın oyunlarına kadar her şeyi suçladık ama hiç de dönüp kendimize bakmadık.

bu gözler ekmeğe büyü yapılıyor, bizi uyutuyorlar diyen adamı da okudu; bu gözler haliç'te çıkan fırtınanın, üsküdar'da yaşanan altyapı sorununun amerika'nın silahlarına bağlandığını da okudu; aynanda 30 şehirde giden elektriğin sebebinin kedi çetesine bağlandığını da dinledi; metrobüs'ün osmanlı döneminde de olduğuna inananları da gördü.

hiç önümüze bakmadık, sürekli bir sebep aradık. 2014'ün net özeti bu. elektrikle ilgili bir sorun mu var? kesin biri yapmıştır. başarısız mı oldu? kesin engellenmişizdir. maden ocağı mı yıkıldı? kesin bir lobinin işidir. birisi zengin mi oldu? kesinlikle yahudi yardımıdır. sürekli ama sürekli kendimize sebepler aradık.

keze futbolda da aynı şeyi yapmaya başladık. öyle bir hastalık haline gelmiş ki komplo teorileri uydurmak, rüştü'nün kendi kendine ofsayt bayrağı kaldırması gibi her ceza sahası pozisyonunda penaltı diye el kaldırmaya başladık. her şey federasyonun suçu, her maçta şike var, her takım helal süt emmiş ama rakipler hep kötü hep kaka.

iyice çıldırdık 2014 yılında. bilimde bizi ileriye taşıyacak gençlerimiz projeler üretirken onlara destek olmayıp ardından bizi engelliyorlar diyen de biziz. altyapı sorunlarını araştırıp çözmeyip sahilleri sel alınca amerika'nın hava kontrol silahı diyen de biziz. içinde gram insanlık olmayan terörist ile anlaşma yapıp, anlaşmaya rağmen bizi vurduklarında lobileri, partileri de suçlayan biziz. madene asansör yapılmasını mecliste `red` edip, madende ölenleri kadere bağlayan da biziz. her şey gözümüzün önünde esasında ama hep michael haneke filmi gibi başka bir şey arıyoruz.

bilim, ilim ve eğitimin her şeyi çözebileceği batıda, daha da batı olan pensilvanya'da kanıtlanmış iken, her sorunu varoluşsal sebeplere ya da komplolara bağlayan biziz. elin oğlu hatasını görüp istifasını basarken, bizler ölenlerin yakınlarına tekmeler bastık. batıda insanlar çözüm odaklı yaşarken biz iyice saçmalamaya başladık. doğu bile uzaya giderken biz geçmişi kendimize bağlamaya başladık.

ortada bir eğitim sorunu varken, sistemin düzeltilmesi gerekirken osmanlıcayı gündeme getirdik. işsizlik sorunu gözümüzün önünde iken amerika'yı keşfettiğimizi iddia ettik. avrupadaki bilim adamlarımız, sporcularımız bize sahiplenin diye anırırken biz galileo'yu çöpe atıp, dünyanın top olduğunu ilk bizim bulduğumuzu iddia ettik. atıp ettik de farkında değiliz.

michael haneke'de bunu yapmayı çok seviyor. çünkü insanları tanıyor. bizler kendi kendine teoriler üreten bir canlıyız. hep bir şey olmasını bekleriz. özellikle de biz türkler. bize göre hep bir şey vardır. bu adamda bunu bildiği için filmlerini ona göre yapıyor. yersiz yere geriliyoruz. halbuki hiçbir şey yok, her şer gözümüzün önünde. mesela bir siyaset adamının nasıl olur da 5-6 tane uçağı olabilir? nasıl olur da binlerce dolarlık saati olabilir? cevabı bu kadar basit olmasına rağmen, gözümüzün önündeyken gene ve gene teoriler ürettik, akladık insanları.

umarım 2015 de bu şekilde geçmez. artık gözümüzün önündekini görebiliriz, kendi kendimize komplolar üretmeyiz. yılbaşının bize düzenlenen bir darbe olduğunu düşünmeyiz umarım? ya da sex lobisi gibi kıçı kırık lobiler üretmeyiz. sorunlarımızın, sıkıntılarımızın ne olduğunu görüp 'doğru' kararlar alabiliriz umarım? olmadığı zaman bunun suçunu başkasına atıp, götümüzden uydurduğumuz lobilere bağlamayız.

umarım 2015 bize çok hayırlı bir sene olur da, gerilim, komplo filmi gibi değil de bir dardenne kardeşler filmi gibi her şey esası, gerçeği gibi geçer, gider. inşaallah."

12 Aralık 2014 Cuma

Masal Kahramanları Kötü Yola Düşmüş



Hep merak ettiğim konulardan biri de şuydu: masal kahramanları ya da süper kahramanlar, o çizgi insanlar ya da yaratıklar, her neyse, günümüzde yaşasalar ne olurdu acaba? Hele ki günümüz İstanbul'unda? Karizmalarını hala koruyabilirler miydi? Yeni masallara konu olabilirler miydi? Acaba hala eski yollarında olabilirler miydi?

* Mesela Örümcek Adam İstanbul'a gelmiş bir ara. Lakin Maslak ve Levent dışına çıkamamış. Malum, binalar kısa hep. En son isyan ediyordu, ben nereye konacağım diye? Halbuki Nüv Yorklarda uçmak kolay. Burada Şirinevler, Bağcılar gibi yerler var. Kendi fotoğrafını çekip gazeteye satmaya çalışmış, paralelci ilan etmişler. O gün bugündür kıraathanelerde takılıyor.

* Mesela kibritçi kız da gelmiş İstanbul'a. Bakmış burada sigaralar fabrika dumanı gibi ama kibrit eskilerde kalmış. O da zippo satmaya başlamış. En son gördüğümde bir AVM'de zippo satıyordu. Hem de orjinal.

* Mesela Tweety de İstanbul'a meydan okumuş. En son Fenerbahçe'ye maskot yapmaya çalışıyorlardı. Ahtapot Paul gibi skor tahminleri falan yaptırıyorlardı. Bunalmış ama. Her maçta stadda uçurmalar falan. Skor tahminleri. Bilemeyince medyada rezil olma durumları. Üzücü.

* Pamuk Prenses de buradaydı. 7 cüce ile aynı evde kaldı diye adını kaşara çıkarmışlar. Çok alınmış buna. Ne yaptı ne etti, kurtulamadı bu sıfattan. Zehirli elmayı kasten yedi. Ve... öldü. Prens gelmedi öpmeye. Kendine özel üniversitede okuyan bir kız bulmuş. Yaşı küçükcene.

* Kül Kedisi'ni en son Boyner'de gördüm. Reina'da bir partiye katılacaktı. Ayakkabı bakıyordu kendine. Kapıda da limuzini vardı. Hani 12'ye ne oldu dedim, mikerim 12'sini dedi, bastı gitti araba ile. Ayakkabı da maaşşallah idi.

* Hansel ve Gretel limited şirket kurmuşlar. Tatlıcılık yapıyorlarmış. Öyle duydum yani, daha mekanlarına gitme fırsatı bulamadım. Çok güzel fırında sütlaç yapıyorlarmış, onu biliyorum sadece.

* Rapunzel'in de İstanbul'da olduğunu duydum. Kuaför açmış kendine. Ellerini kullanmadan yapıyormuş işlerini. Saçıyla fön çekiyormuş herkese. Saçını da kızıla boyamış. Blendax reklamı teklifleri alıyormuş. Saçının uzunluğundan aynı anda 3 marka birden reklam çekebiliyormuş.

* Denizkızı hakkında güzel şeyler duymadım ama. Av yasağı olduğu dönemlerde ağ ile çekmişler bunu. Önünde resimler çekilip instagram'da paylaşmışlar. Sonra kıyamayıp salmışlar ama bu sefer de boğazın kirliliğinden boğulup ölmüş.

* Duyumlarıma göre Bugs Bunny de buralardaymış. İş bulamayınca kendine dilekçi olmuş. Bir dilek çektirip 20 tl alıyormuş milletten. Havucu hala bırakmamış, iyi bari.

* Pinokyo ikea'ya iş başvurusuna gitmiş. Gidiş o gidiş bir daha haber alınamadı. Ne oldu acaba?

* Kırmızı başlıklı kız tarz değiştirmiş. Yazık etmiş vallaha kendine. En son bir filmde gördüm onu. Başlığını çıkarınca film başlıyordu. Kurt kıyafetli bi adam... aman neyse. Kek yapıyorlardı beraber.

* Alaaddin ile metrobüste karşılaştım geçen gün. Oturmak için ittirdi beni. Ne oldu senin lamba dedim. Hırdavatçıya satmış. Halı işine girmiş. Halı satıyormuş çarşıda. Lambayı saklayaydın dedim, dilekleri doldurdum bi mikime yaramazdı artık dedi. O da doğru. Ne diledi acaba?

* Fareli Köyün Kavalcısı kendine alternatif rock grubu kurmuş. Konserindeydim geçen gün. Mikim mikim isimlerle gruplar çıkıyor ben de dedim isim hazır, yapıştırayım. Her Cuma 8'de sahneye çıkıyorlar.

* Polyanna'nın müşterisiyim. Psikolog olmuş. Polyanna effect diye bir terapi uyguluyor. Giden herkes mutlu. Ne yapıyorsa artık.

* Oz Büyücüsünü geçen gün Yeteneksizsiniz'de gördüm. 3 Evet ile üst tura çıktı. Acun baya şaşırdı yaptıklarına. Halbuki tek yaptığı milletin eksiklerini tamamlamaktı. En azından ismi var.

* Çizmeli Kedi'ye denk geldim geçen hafta tesadüfen. Dükkan açmış vakti zamanında kapalı çarşıda. Çizme satıyormuş. Sonra buna nankör mü ne demişler bu da çatal bıçak işine girmiş. 

* Gene Taksim'de olduğum günlerden birinde bir kalabalık gördüm. Bi baktım Bremen Mızıkacıları. İstanbul'da çalışıyorlarmış. Bi banka reklamında şebeklik yapıyoruz dediler. Olsun dedim, ekmek parası.

4 Aralık 2014 Perşembe

Seni Görünce Her Şey 404

 

Aslında terlemek gibi bir planım yoktu. Hele ki dışarıda göte meraklı bir soğuk varken. Ama insan yapısı çok değişik, acayip kuntik. Çünkü seni görünce bir an elim ayağım boşaldı. Yok artık dedim, melekler de tayt giyiyormuş. Tam da karşımdaydı. Paralel kenarım gibi duruyordu. Gözlerim öyle kitlendi ki ona önümden biri geçse ortadan 2'ye ayrılırdı. Çok güzeldi. Fazla güzeldi hatta. Bir insanın bu kadar güzel olması haksızlık. Hiç bu kadar sevaba girmemiştim. Orada öylece duruyordu. Bir insan bu kadar mı güzel durabilir? İçimde şematik bir şekilde parçalara ayırıyordum onu. Her yanını ayrı ayrı seveyim ki daha fazla sevmiş olayım diye. Kıvır kıvır saçları vardı. Böyle saçlarına gözlerini kırpmadan bak 10 saniye sonra kapa gözlerini, direk belirsin beyninde. Kısaydı saçları. Ama uzundu da. Legolasın okları kadar etkileyici kaşları vardı. Ah o burnu. Sadece burnu bile koca bir kreşi sevindirmeye yeter; o kadar tatlı! Peercing de vardı burnunda. O demir parçasını bile kıskandım o anda.

 Aslında böyle çok insanlara bakan, onları süzen biri değilim. Hele ki kadınlara hiç bakmam. Bir bakış; bir yavşayış. Güzele bakmak sevap derlerdi, artık güzele bakmak yavşak oldu. Ama gözlerimi alamıyorum ki ondan. Kıpkırmızı bir ruju vardı. Cehennem dudaklarında resmen. Günahkarların hepsini çağırıyor oraya. Bir üzüm bağındaki her üzüm tanesi kadar öpmek istiyorum şuanda onu. Sevimli de bir şey. Ara ara dudağını ısırıyor. Kimle konuşuyorsa artık telefonda. Hangi hıyarın tuzu oldu acaba? Kim güldürüyorsa şimdi ama teşekkür ederim ona. Güldükçe cennete gidip gidip geliyorum. İnsanoğlu bu kadar güzel gülemez. O başka bir şey yapıyordu. Ve gene dudağını ısırıyor. İçim acıyor içim!

 Bakmamaya çalışıyorum. Çünkü bana bakarsa yakalanırım. Yanlış olur. Ayıp. Ama olmuyor. Duramıyorum. Gömlek giymiş. Erkek gibi. Bu kadar mı yakışır?! Bende bile bu kadar güzel durmuyor. Hatlarını çıkarmış ortaya. Dolmuş seferleri düzenlenir o vücutta. Fizik kurallarını kim koyduysa derhal iptal edilmeli. Senin yanında her şey çirkin, her şey yanlış. Sevişmesek de olur. Elim vücudunun üstünde F1 pilotu gibi sürekli tur atsa da yeter. Dokunsam sana, komada sevsem seni. Aman Allah'ım neler diyorum böyle. Çok kötü düşünceler bunlar. Ama duramıyorum!

 Sana uzansam, düş müsün diye kontrol etsem, gerçek çıkarsın da rezil olurum diye korkuyorum. Orada öylece duruyor. Herkes mutlu şuan, her şey güzel, her şey doğru etrafında. Eyvah! Bana baktı. Bir de güldü bana. İnsan mısınız diye sorsam çok mu kaba olur? Dışarıdan benim her damarımı fethederken, beni sevsen acaba neler olur? Seni seven, sana dokunan herkesi yaksam faşist olur muyum? Senle hiç konuşmadan yıllarca bakışsak, yaşlanmış olur muyuz? Çok güzelsin be kızım. Sana rakı dayanmaz. Bakıyorum bakıyorum doyamıyorum.

 Ve bir anda durduk... Durduğumuz anda saçları savruldu, boynunda gezindi her teli. Sonra... Sonra otobüsten indi. Biz de bastık gittik.