Pages

31 Aralık 2014 Çarşamba

2014 Michael Haneke Filmi Gibi Geçti



Bu da benim 2014'teki son yazım. Bu seni beni okuyan, okuduklarını beğendiğini bana söyleyen herkese teşekkür ederim. Umarım 2015 hepimiz için hayırlı bir sene olur. Ama şunu da unutmayın:
 Eğer bir şey istiyorsanız, onu yapın. Önce siz yapın, sonra olurunu allah'a bırakın. okey mi canlarım? ilk olarak siz çabalayın yani.
 Hadi arkadaşlar, size iyi okumalar;
İYİ YILLAR! SENEYE GÖRÜŞMEZ ÜZERE AHEY!

"2014 yılı resmen bir `michael haneke` filmi gibi, geldi ve geçti.
olmayan şeylerin gerilimini yapıp; gözümüzün önündeklerileri göremedik.
koskoca sene kendi kendimizi korkutarak, gererek, uyduruk komplolar yazıp çizerek geçti.

tüm sene boyunca -ki bunu yıllardır yapıyoruz- ülkemize düzenlenen komploları yazıp çizdik. ortada hiçbir şey olmamasına rağmen sanki herkes bize düşman, tüm dünya bize karşı planlar yapıyormuşcasına komplolar yazdık, çizdik, bunlara inanıp nedensiz yere kendimizi gerdik.

tam bir `michael haneke`'nin `cache` filmi gibi. ortada hiçbir şey olmamasına karşın kendi götümüzden uydurduklarımızla korktuk. cache filminde de öyledir. her an bir şey olacak sanıyoruz ama yok, hiçbir şey olmaz. bir suçlu arıyoruz, ama çıkmaz. 2014 de böyle geçti.

tüm sene boyunca kendimize düşman, bizi engelleyen sebepler ürettik. trafoya giren kedilerden tutun, lobilere, bizi devirmek isteyen israil'den, otpor'a, paralel'den tutun amerika'nın oyunlarına kadar her şeyi suçladık ama hiç de dönüp kendimize bakmadık.

bu gözler ekmeğe büyü yapılıyor, bizi uyutuyorlar diyen adamı da okudu; bu gözler haliç'te çıkan fırtınanın, üsküdar'da yaşanan altyapı sorununun amerika'nın silahlarına bağlandığını da okudu; aynanda 30 şehirde giden elektriğin sebebinin kedi çetesine bağlandığını da dinledi; metrobüs'ün osmanlı döneminde de olduğuna inananları da gördü.

hiç önümüze bakmadık, sürekli bir sebep aradık. 2014'ün net özeti bu. elektrikle ilgili bir sorun mu var? kesin biri yapmıştır. başarısız mı oldu? kesin engellenmişizdir. maden ocağı mı yıkıldı? kesin bir lobinin işidir. birisi zengin mi oldu? kesinlikle yahudi yardımıdır. sürekli ama sürekli kendimize sebepler aradık.

keze futbolda da aynı şeyi yapmaya başladık. öyle bir hastalık haline gelmiş ki komplo teorileri uydurmak, rüştü'nün kendi kendine ofsayt bayrağı kaldırması gibi her ceza sahası pozisyonunda penaltı diye el kaldırmaya başladık. her şey federasyonun suçu, her maçta şike var, her takım helal süt emmiş ama rakipler hep kötü hep kaka.

iyice çıldırdık 2014 yılında. bilimde bizi ileriye taşıyacak gençlerimiz projeler üretirken onlara destek olmayıp ardından bizi engelliyorlar diyen de biziz. altyapı sorunlarını araştırıp çözmeyip sahilleri sel alınca amerika'nın hava kontrol silahı diyen de biziz. içinde gram insanlık olmayan terörist ile anlaşma yapıp, anlaşmaya rağmen bizi vurduklarında lobileri, partileri de suçlayan biziz. madene asansör yapılmasını mecliste `red` edip, madende ölenleri kadere bağlayan da biziz. her şey gözümüzün önünde esasında ama hep michael haneke filmi gibi başka bir şey arıyoruz.

bilim, ilim ve eğitimin her şeyi çözebileceği batıda, daha da batı olan pensilvanya'da kanıtlanmış iken, her sorunu varoluşsal sebeplere ya da komplolara bağlayan biziz. elin oğlu hatasını görüp istifasını basarken, bizler ölenlerin yakınlarına tekmeler bastık. batıda insanlar çözüm odaklı yaşarken biz iyice saçmalamaya başladık. doğu bile uzaya giderken biz geçmişi kendimize bağlamaya başladık.

ortada bir eğitim sorunu varken, sistemin düzeltilmesi gerekirken osmanlıcayı gündeme getirdik. işsizlik sorunu gözümüzün önünde iken amerika'yı keşfettiğimizi iddia ettik. avrupadaki bilim adamlarımız, sporcularımız bize sahiplenin diye anırırken biz galileo'yu çöpe atıp, dünyanın top olduğunu ilk bizim bulduğumuzu iddia ettik. atıp ettik de farkında değiliz.

michael haneke'de bunu yapmayı çok seviyor. çünkü insanları tanıyor. bizler kendi kendine teoriler üreten bir canlıyız. hep bir şey olmasını bekleriz. özellikle de biz türkler. bize göre hep bir şey vardır. bu adamda bunu bildiği için filmlerini ona göre yapıyor. yersiz yere geriliyoruz. halbuki hiçbir şey yok, her şer gözümüzün önünde. mesela bir siyaset adamının nasıl olur da 5-6 tane uçağı olabilir? nasıl olur da binlerce dolarlık saati olabilir? cevabı bu kadar basit olmasına rağmen, gözümüzün önündeyken gene ve gene teoriler ürettik, akladık insanları.

umarım 2015 de bu şekilde geçmez. artık gözümüzün önündekini görebiliriz, kendi kendimize komplolar üretmeyiz. yılbaşının bize düzenlenen bir darbe olduğunu düşünmeyiz umarım? ya da sex lobisi gibi kıçı kırık lobiler üretmeyiz. sorunlarımızın, sıkıntılarımızın ne olduğunu görüp 'doğru' kararlar alabiliriz umarım? olmadığı zaman bunun suçunu başkasına atıp, götümüzden uydurduğumuz lobilere bağlamayız.

umarım 2015 bize çok hayırlı bir sene olur da, gerilim, komplo filmi gibi değil de bir dardenne kardeşler filmi gibi her şey esası, gerçeği gibi geçer, gider. inşaallah."

1 yorum:

Buypasa dedi ki...

Buypasa.com açılıyor! Logitech marka ürünler harika kampanyalarla sizlerle. Detaylı bilgi için https://ucretsizdukkan.com adresine uğrayabilirsiniz.

Yorum Gönder