Pages

10 Kasım 2013 Pazar

Kimlik Atadıklarımız



 Giyimin kuşamın tam. Sokaktasın. Etrafına bakıyorsun. Kulaklığın takılı. Kimseyi duymuyorsun. İnsanları süzüyorsun. Onların da giyim kuşamı tam. Bakışları farklı farklı. Garip garip insanlar. Kadın mıydı o erkek mi!? Bir insan niye o şekilde giyinir. Bana niye öyle baktı ki? Hmmm bu adamda iş var. Kıza bak kesin rustur. Anlamlar anlamlar. Dışarıdan bakınca herkes farklı tabi. Tam bir kıroydu yanımdan geçen. Kepi Allah'a bakan tipler var. Bunlar kesin cahildir. Falan filan. Bir sürü anlam yüklüyorsun.

 Spor salonundasın. Düşün. Soyunma odasındasın. Her yer Herkül dolu. Sağında Spartacus oturuyor solunda Crixus var. Herkes çalışmış. Futbol topu gibi kasları var adamların. Şu ilerideki çok fena çalışmış. Kıyafetlere bak, tipe bak. Kesin nişantaşı, bebekte takılan tiplerden. Halbuki o adam evli. Çalışıyor. Bankacı. Sen nereden anlayacaksın bir bakışta. Bir bakışta o artist işte. Bak bak nasıl bakıyor etrafa. Ne kız kaldırıyordur. Yakında çocuğu olacak. Anlam yüklemeye devam. Abi adam çok zayıf. Bu kadar He-man arasında bu ne böyle. Çapulcunun teki. Aslında Beşiktaş Futbol altyapısının önemli isimlerinden. Ne anlarsın sen bir bakışta. Çok zayıf. İşe yaramaz herifin teki bence. Çok pasif bakıyor. Yavaş hareket ediyor. Bilekleri hızlı ama sen bilemezsin. Sen kendi anlamlarını yüklüyorsun.

 Metrobüstesin. Kapı açıldı. İçeri güzel bir kız girdi. Çok taş. Körüklü tarafa geçti. Kızı kesiyorsun. Yanına da kepi Allah'a bakan tip geldi. Cahil demiştim ben buna az önce. Buda cahildir. Esasında babasının Tekstil Dükkanını tek başına işletiyor. Senden daha çok film ve belgesel izlemiş. Ama fermuarı da sonuna kadar çekmiş. Kesin cahil kessin! Kendi anlamlarını yükle. Kız arada bana bakıyor. Bende ona. Yoksa bana baktığını göremem değil mi? Telefonu ile ilgileniyor. Yok yok bu kız çok havalı. Saçların güzelliğine bak. Çok şık bir telefon. Nargilecidir bu kız. Midpoint üyesi. Benle işi olmaz. Halbuki kız, çocuk ne yakışıklıymış diyor. Tabii kimsede cesaret yok tanışalım mı demeye. Tanışmak için çok enteresan bir mekan metrobüs körüğü. Yok yok abi kız benden üstün. Esasında pek bir şey bilmiyor. Sadece güzel.

 Twitter'da geziniyorum. 50 binlik sayfaları olan adamlar var. Ne kadar havalılar. Mükemmel hayatları var bence. Yakışıklıdır da bu tipler. Kızları da çok güzeldir eminim. Bi şu adamlardan olamadık. Onlarda sen olamadılar. Bildiğin normal adam bunlar. Sen nereden bilecen. Zeki Müren bizi göremedi biz mi görücez onları. Çok havalılar. Gerçekte bir topluluğa koysan 2 laf edemezler. Yazması kolay. Ama sen bilmiyorsun. Sen anlam yüklüyorsun. Ön yargılısın. Kız garip giyiniyor. Garip şeyler takip ediyor. Garip işte. Ne takılacağım ben bunla. Sohbet etsen en kral sohbeti eder. Çok bilgilidir. Ama sana göre ucube, garip biri. Ukala bence. Dışlamalıyım onu. Tam bir takım arkadaşıdır, asla bırakmaz seni, dosttur. Sen anlam yüklediğinden o senin için tost bile olmaz. Dışladım. Yandaki sarışını tercih ettim. Güzel görünüyor çünkü. Güzel görünüyorsa güzel insandır. Mantığım bu çünkü.

 Diyelim Başörtülü bir kadın ile aynı toplu taşıma aracındasın. 2 kişilik yer var. Oturacaksınız. Ne olur? Biri avukat. Genelde kadın hakları savunucusu. Başarılı bir adam. Diğeri bitirmedik kurs bırakmamış. Okulun en iyi öğrencilerinden. Bence yan yana oturmayabilirler. Adamın bağrı açık, bakışları garip. Günah. Oturmam onun yanına. Kadın başörtülü. Cahil bir şeydir bu. Ne oturacağım yanına. Başörtülü cahildir! Erkek dediğin yavşar! Biz en iyisi ayakta bekleyelim. Kafa yapımız bu. Ön yargılı. Önceden yerleştirilmiş şeyler bunlar. Sen doğmadan öncede vardı. Olayları anında yaşayamıyorsun. Anlam yükleyip, ona göre yaşıyorsun. Yapma. Ama gene yapacaksın.


 Sıkıntımız bu esasında. Bir bilgisayar sistemi gibi. Caddede yürüyorsunuz. Yürürken gördüğün her insana, anında bir kimlik atıyorsunuz. Ta ta ta! O tinerci, bu cahil, şu manken, bu yabancı. Dükkana girdin, çikolata alacaksın, ucuzundan istiyorsun. Sana diyor ki; Kayserili misin? Cimri diyor yani. Sadece param yok. Ailem o kadar zengin değil. Çok şık giyinirim esasında. Her şeyim marka. Çoğu pazardan. Ama bazılarına markanın ismini görmek yeter. Bu çocuk zengin. Değilim. En büyük sorunumuz bu. Bunu aşmamız gerek. Bu adamda topçu tipi yok. Angel Di Maria. Yeterince büyük bir cevap. İnsanlara kimlik ataması yapmayı bırakın. Belirli kalıplardan kurtulun. İnsanları tanıdıkça ya da diğer canlıları, nesneleri... Ona göre karar verin. Flört edin. Yakışıklı ya da çok güzel diye sevgili olursanız, ilişkiniz tipiniz kadar kaliteli olmaz. Kedilerde nankör değildir. Kalıplardan kurtulun. Hayvan beslemek güzeldir. Dost dediğiniz köpekler çok bebek öldürdü. Hayır kuşların ötüşleri hep huzur vermez. Eziyet olur bazen. Tüm gün ötüyor. Bir düşün. Düşünün yani. Azcık silkinin. Ön yargıları kaldırın, insanlara, nesnelere anlam yüklemeyin. Kıyafetler, dış görünüşler, kalıplar yanıltıcıdır. Tanıyın, konuşun... Akıllı davranın. Hiç hoş değil yoksa yaptığımız. Çok ayıp bize. Çok.

0 yorum:

Yorum Gönder